Ny dokumentär avslöjar: dömd rånare arbetade på statligt hem för gängkriminella

23 februari 2023 - Senast uppdaterad 22 augusti 2023

Regeringen har lovat att knäcka gängen. Men verkligheten för de ungdomar som låses in på statliga hem för att rehabiliteras är en annan. På Sis-hemmet Bärby finns personal dömd för grova brott och i en av landets största kokainhärvor figurerar två anställda på säkerhetsavdelningen Klockbacka. Vittnen berättar om hur de intagna ungdomarna utsatts för systematisk misshandel, och att många kommer ut mer kriminella än de var när de låstes in. Dessutom har miljontals kronor av statens pengar försvunnit utan spår. En ny serie för Podme Dokumentär blottlägger nya allvarliga missförhållanden på svenska Sis-hem.

Gängkrigen intensifieras och många av gärningsmännen är minderåriga män. Under sex månader har den grävande journalisten Eigil Söderin på Dagens ETC träffat personal och intagna på två av Statens institutionsstyrelses (Sis) boenden; Bärby utanför Uppsala och Tysslinge utanför Södertälje. Där vistas tungt kriminella ungdomar tillsammans med ungdomar som har psykiska problem och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Granskningen, som ligger till grund för Podme Dokumentärs nya serie De inlåsta pojkarna, ger en bild av en myndighet som tappat kontrollen. Målet är att ge de intagna förutsättningar för ett fungerande liv utan missbruk och kriminalitet. Men bakom ungdomshemmens stängda dörrar förekommer inslag av övervåld, rasism, en stark tystnadskultur och mörkläggning av anmälningar. De intagna både utsätts för brott och kryphål i lagen gör att de även kan fortsätta begå brott medan de är inlåsta. Det visar sig att det finns intagna som kommer ut mer kriminella än de var när de dömdes. Samtidigt vittnar anställda om att de är bakbundna av lagen och flera har valt att säga upp sig på grund av den ohållbara arbetsmiljön.

I den nya granskande serien för Podme Dokumentär, De inlåsta pojkarna, visar journalisten Eigil Söderin att många i personalen och de intagna kommer från liknande kriminella miljöer. På de granskade hemmen finns anställda med kriminella kopplingar och det finns även personal som själva varit dömda för grova brott, och som saknar relevant utbildning. En av de anställda som dömts för grovt vapenbrott, misstänktes senare för misshandel av en 17-årig pojke. Misshandeln var inte en engångshändelse. Våldet från personalen har pågått i över tio års tid och så många som 100 ungdomar kan ha drabbats, enligt flera källor i dokumentären. I de över 20 anmälningar till IVO – Institutionen för vård och omsorg – som kommit in är berättelserna slående lika. Fram träder ett system av våld och kränkningar, inte sällan med rasistiska inslag.

– Vi lyckas inte med något av våra uppdrag just nu skulle jag säga; de är inte trygga hos oss, de är inte fria från droger, de slutar inte med kriminalitet och de får definitivt inte någon vård eller behandling, säger Ewa Hjort, psykolog och tidigare anställd på Sis-hemmet Bärby i dokumentären.

En intern utredning gjord av Sis visar också att Bärbys ledning försökt dölja bevis på personalens våld. Journalanteckningar har raderats, dokumenterade klagomål och fotografier på skadade ungdomar har försvunnit. Trots att en inspelning - där en anställd misshandlar en pojke med en intellektuell funktionsnedsättning - ska ha nått flera av de högsta cheferna på Sis blev samma anställde befordrad till en tjänst med mer ansvar och högre lön. Granskningen visar också på omfattande ekonomiskt fiffel där Bärbys chefer lagt miljoner på hyreskontrakt, biobiljetter och restaurangbesök. Men det saknas helt dokumentation för hur pengarna använts.

– Det mest häpnadsväckande i granskningen av Sis-hemmen är hur nära kopplade personalen är till tungt kriminella miljöer. Det finns en stor diskrepans mellan de hårdare tag som politikerna utlovar och var de brottsliga ungdomarna sedan hamnar. Det är uppenbart hur bristen på kompetent vårdpersonal skapat en parallell rättvisa som drabbar ungdomarna men även de anställda själva. Och det verkar öka risken för att många ungdomar återfaller i brottslighet, säger Eigil Söderin, journalist på Dagens ETC.


De inlåsta pojkarna har premiär på Podme den 23 februari. Dokumentären är producerad av Tredje Statsmakten AB för Podme.


För mer information kontakta gärna: 

Emilia Melgar Arnheim, mail: emilia@podme.com, tel: 070-940 69 96


Om Podme
Podme är en streamingtjänst för podcasts och tillhandahåller lyssnarupplevelser kostnadsfritt och i abonnemangsform. Podme finns tillgängligt på webb, i App Store och Google Play. Podme finns i Sverige, Norge och Finland. Sedan 2021 tillhör Podme mediakoncernen Schibsted och har i dagsläget över 200 000 betalande abonnenter. 

 

Kontakter

Emilia Melgar Arnheim