Camilla Läckberg gör podcastdebut med dokumentärserie om 11-årige Johans försvinnande

26 oktober 2023

Camilla Läckberg, en av Sveriges mest välkända deckarförfattare, gör tillsammans med Podme en podcastdokumentär om fallet Johan Asplund. I nya serien för Podme Dokumentär, Pojken som aldrig kom hem, får lyssnaren ta del av historien om den elvaårige pojken Johans försvinnande för 43 år sedan. Fallet är ett av Sveriges mest uppmärksammade olösta rättsfall och en del av svensk kriminalhistoria.

 

Pojken som aldrig kom hem är berättelsen om Johan som, bara 11 år gammal, försvann utan ett spår en kall novembermorgon 1980. Fallet skakade Sverige och fick ett uppmärksammat efterspel som kom att bli del av en rättsskandal som saknar motstycke.
           
I dokumentären träffar Camilla Läckberg båda Johans föräldrar, poliser, journalister, Leif GW Persson och andra personer med unik inblick i fallet. Serien återbesöker nyckelplatser för utredningen och vi får höra om dramatiska vändningar, och hur berättelsen om Johan Asplunds försvinnande även kom att bli startskottet för Sveriges absolut största rättsskandal genom tiderna; skandalen kring Thomas Quick.

Camilla Läckberg, som i år firar 20 år som författare, debuterar nu för första gången med en podcastproduktion, och väljer att göra det med ett fall som berört henne mer än något annat.

– Det här är ett riktigt hjärteprojekt för mig. Jag vill hjälpa till att berätta historien om Johan och försöka göra honom rättvisa. Det är helt fruktansvärt att familjen fortfarande inte fått något avslut, säger Camilla Läckberg, reporter i dokumentären.

Premiäravsnittet av Pojken som aldrig kom hem släpps på årsdagen av Johans försvinnande. Seriens första avsnitt tar avstamp morgonen då den lilla pojken säger hejdå till sin mamma – för sista gången.

– Utöver att den här berättelsen spelar en central roll i svensk kriminalhistoria, så är det först och främst en berättelse om saknad, sorg och två föräldrar som söker svar. Vi är oerhört imponerade av den fantastiska insats Camilla Läckberg gjort för att ge lyssnaren förståelse för vad som hände Johan Asplund, säger Emilia Melgar Arnheim, dokumentärchef på Podme.


Pojken som aldrig kom hem har premiär på Podme den 7 november och kommer att släppas i fyra delar. Dokumentären är producerad av Creative Society för Podme.

 

Kontakter

Sebastian von Sivers

Head of Content