Världens mest ökända sektledare i ny podcast från Podme

6 oktober 2023

I Podmes nya podcast Sektledare får lyssnaren lära känna några av världens mest ökända och uppmärksammade sektledare och höra exklusiva intervjuer med tidigare medlemmar. Podcastserien på tio avsnitt söker efter svar på frågan om hur en enskild människas inflytande kan vara så starkt att den kan få andra att mörda, låta sig brännmärkas, lämna sin familj och till och med välja döden.

Premiäravsnittet av Sektledare tar med lyssnaren till den ökända självmordssekten Heaven’s Gate och dess ledare Marshall Applewhite. Applewhite anordnade ett massjälvmord där 39 människor dör. Det blir en skrämmande och tankeväckande resa in i det mörkaste djupet av det mänskliga psyket, som bjuder på en hel del överraskningar. Som när seriens producent får kontakt med anhängare av självmordssekten Heaven’s Gate, som fortsätter att predika läran och hylla sina ledare, 25 år efter masssjälvmordet. 

I avsnittet intervjuas även Jana som gick med i sekten som 16-åring – men som lämnade sekten före händelsen. Hon berättar hur hon undvek sin egen död, men också om sorgen efter att hennes expojkvän och nära vän, begick självmord tillsammans med Applewhite. 

– Genom att prata med de som faktiskt har träffat sektledarna får vi deras ögonvittnesskildringar om hur det går till när man dras in i en sekt. Vi får veta vad de här ledarna gjorde för att locka till sig mängder med följare, hur det känns att möta en sådan person och vilka konsekvenser det kan få för en enskild människa, säger Moa Soltanian Magnusson, Head of In-House på Podme.

I serien berättas också historien om den kändistäta och omryktade sexsekten NXIVM och om den japanska domedagssekten Aum Shinrikyo, som satte skräck i befolkningen genom ett terrorattentat i Tokyos tunnelbana. 

Lyssnaren får även höra historien om Love Has Won, vars ledare hittades död, inrullad i julgransbelysning. I samma avsnitt får man även för första gången höra den tidigare sekreteraren till den ökände ledaren berätta sin historia. 

Sektledare har premiär på Podme den 6 oktober och släpps i tio delar. Dokumentärserien är producerad av Podmes Inhouseavdelning.

Kontakter

Hedvig Engnell

Marknadschef Podme Sverige