Jens Lapidus analyserar rättsfall i ny podcast från Podme

5 juni 2024

Den tidigare advokaten och författaren Jens Lapidus gör podcastdebut som rättsexpert och programledare. I Podmes nya podcast Rättsfallen guidar han lyssnaren genom autentiska ljudupptagningar från några av Sveriges mest omtalade rättegångar och förklarar spelet i rättssalen. Varför räckte bevisningen inte för att fälla? Vad avgjorde att domen föll som den gjorde?

 

Podmes Joni Söderström Winter programleder Rättsfallen, och tillsammans med rättsexperten Jens Lapidus reder hon ut alla frågetecken och analyserar dramat i rättssalen. Lyssnaren får ta del av ljudupptagningar och följa vändningarna i de mest omtalade rättegångarna i Sverige. Det handlar inte om sanningen, utan om vad som går att bevisa - bortom rimligt tvivel.

I det första avsnittet får vi följa “Fallet Jeanette”. Jeanette Bergström hittades död hemma på

badrumsgolvet med tio brutna revben, avslaget näsben och kraftiga skallskador. Hennes sambo dömdes till livstids fängelse för mord i tingsrätten men friades från mord i hovrätten i en uppmärksammad rättegång. Jens vägleder lyssnarna genom rättegången och förklarar varför domarna blev som de blev, och vändningen som resulterade i att sambon Mikael till sist blev dömd för mord i Högsta domstolen.

Jag har alltid tyckt att det här lagret saknas, det vill säga vad som händer efter gripandet av den misstänkte. Juridik och spelet i rättssalen är ohejdat spännande och dessutom säger det något om oss som människor och vårt samhälle, säger Jens Lapidus.

Jens har en särskild förmåga att sätta enkla ord på någonting väldigt komplext. Genom att kombinera ljudupptagningar inifrån rättegången och Jens djuplodande förklaringar ges lyssnaren en unik insyn i hur en rättegång fungerar. Ett helt nytt programformat som tilltalar både true crime-publiken och den vetgirige, som vill veta vad som egentligen händer när någon döms för ett brott, säger Moa Soltanian Magnusson, Head of In-House på Podme.

Jens Lapidus har en lång bakgrund som advokat och var specialiserad inom brottmål. Mest känd för svenska folket blev han genom sin debutroman “Snabba cash”. Utöver sitt författarskap kallas han ofta in som rättsexpert i olika mediala sammanhang, bland annat återkommande i Efter fem på TV4.

Rättsfallen med Jens Lapidus släpps i fyra avsnitt med premiär den 5 juni, och är producerad av Podmes Inhouseavdelning.

 

Kontakter

Hedvig Engnell

Marknadschef Podme Sverige