Gå till huvudinnehåll

Det mystiska försvinnandet av kung Oscar den II:s björn i Rättvik gäckar fortfarande – ny Podme Dokumentär om den spektakulära stölden

16 februari 2023 - Senast uppdaterad 22 augusti 2023

En natt i maj 2021 försvinner en praktfull uppstoppad brunbjörn, skjuten av kung Oscar II, från sin plats i entrén till Kulturhuset i Rättvik. Någon har noggrant planerat och lyckats stjäla den över två meter långa björnen. Stölden blir snabbt en riksnyhet som får både Hasse Aro och Leif GW Persson att börja gräva i fallet, men mysteriet blir om möjligt ännu större när björnen dyker upp igen tio dagar senare. Är det ett skämt, en välplanerad kupp eller rent av en kampanj för att sätta Rättvik på kartan? I den nya serien för Podme Dokumentär, Den spektakulära björnstölden får lyssnaren följa med när journalisten Peter Gropman försöker gå till botten med björnmysteriet som skakade Rättvik.


Den uppstoppade björnen i Rättvik är en ståndaktig pjäs på över två meter och drygt 70 kilo. Björnen föll för ingen mindre än kung Oscar II:s gevär under sent 1800-tal och har vakat över entrén till Kulturhuset i Rättvik de senaste 35 åren. Nyheten om att björnen först blev stulen och sedan efter tio dagar återlämnades blev snabbt en riksnyhet och en landsomfattande snackis. Hasse Aro rapporterade om fallet i sitt TV-program
Efterlyst och Leif GW Persson körde själv upp till brottsplatsen. De båda krimprofilerna gick lottlösa och inga gärningspersoner har hittills hittats. Men kanske finns det fler oupptäckta pusselbitar i Rättvik som kan sätta ljus på vad som egentligen hände? I den nya serien ger sig journalisten Peter Gropman ut på jakt efter nya ledtrådar. 

- Det här brottet har en lösning som ligger väl fördolt någonstans i Rättvik. Jag tror fler vet mer än vad de vill göra sken av. Samtidigt fortsätter nyfikenheten att gro på orten, säger Peter Gropman.

Fallet och björnen har fortsatt engagera. Efter att den återlämnats utlystes en namntävling vilket gav björnen namnet Leif Ursula, efter den kända kriminologiprofessorn och det latinska namnet för björn, Ursus. Redan innan stölden var björnen ett attraktivt föremål för fotoglada besökare. Efter stölden har intresset för den kungliga björnen blivit ännu större och lockar mängder av milsvida besökare.

- Det är en häpnadsväckande berättelse med en fullständigt osannolik twist! Inte bara att man lyckas stjäla en uppstoppad björn utan att man också med stor omsorg ser till att lämna tillbaka den utan en enda skråma. Och däremellan är allt en gåta, som vi genast kände att vi ville gå in i tillsammans med lyssnarna och försöka lösa, säger Emilia Melgar Arnheim, dokumentärchef på Podme.

Dokumentären är producerad av Peter Gropman, Iris Media AB för Podme. Den spektakulära björnstölden har premiär den 16:e februari på Podme.

Kontakter

Emilia Melgar Arnheim