Ny Podme Dokumentär om Almedalsmordet - ögonvittnen kritiska mot polisen

6 juli 2023 - Senast uppdaterad 12 februari 2024

Den 6 juli 2022 sker ett mord under Almedalsveckan. Theodor Engström knivhugger psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren på Donners Plats i centrala Visby. Det är onsdag, mitt i Almedalsveckan, och hundratals människor befinner sig i närheten – men bara några få ser hela förloppet. I nya serien från Podme Dokumentär, Spökpojken och Almedalsmordet, berättar för första gången de ögonvittnen som var närmast mordplatsen vad de såg och upplevde under de ödesdigra minuterna.

Under Almedalsveckan 2022, sker en knivattack på öppen gata, mitt i lunchrusningen. Attacken på Ing-Marie Wieselgren, är den första gången som Almedalsveckan drabbats av ett allvarligt våldsbrott med dödlig utgång. I dokumentären berättar nu de ögonvittnen som var närmast attacken vad de såg. De riktar också skarp kritik mot att varken polis eller ambulans fanns på plats på torget eller i dess närhet – och att det dröjde innan de kom fram.

I podcasten får lyssnaren bland annat höra flera vittnen berätta att det är civilpersoner som tar upp jakten på gärningsmannen, som övermannar honom och som till slut hämtar den första polisen som kommer till platsen.

Lasse Reuterberg är den som tacklar Theodor Engström till marken efter dådet, men hans insats stannar inte där.

Jag stod egentligen och vakade över honom så att han inte skulle ge sig upp och springa igen. Och var beredd på att faktiskt ta hand om det om det skulle hända, då hade det blivit en spark eller något sånt. Det vet jag inte nu. Men det var så jag tänkte. Han får inte komma upp, säger Lasse Reuterberg i dokumentären

I Spökpojken och Almedalsmordet försöker vi förstå hur det värsta tänkbara kunde hända, och vilka konsekvenser det får. Att Theodor Engström är skyldig till mordet i Almedalen är tydligt. Men vem är han? I sökandet på svar får vi höra tidigare klassföreståndare och klasskamrater måla upp bilden av Theodor. Hur blir han, vad han själv kallar, en “spökpojke”?

I dokumentären får lyssnaren också följa polisens kartläggning av mördarens dagar före dådet med hjälp av övervakningsfilmer, hans egna anteckningar från dagarna på Gotland samt hans uppgifter vid förhören. Vi får även höra Theodor Engströms advokat, Staffan Fredriksson, som hävdar att hans klient i dag ångrar gärningen.

Dokumentärserien ger också en unik inblick i de anhörigas situation och reaktion. Lovisa Wieselgren-Björkegren, svärdotter till Ing-Marie, berättar om det fina band hon hade till sin extramamma, och om dagen då familjen nåddes av det fruktansvärda beskedet, säger Emilia Melgar Arnheim, dokumentärchef på Podme.

Spökpojken och Almedalsmordet har premiär på Podme den 6 juli och släpps i tre delar. Dokumentären är producerad av Tredje Statsmakten AB för Podme.

Kontakter

Emilia Melgar Arnheim