Juristparet dömdes för våldtäkt mot anställd - i ny Podme dokumentär berättar mannen för första gången inifrån fängelset

27 april 2023 - Senast uppdaterad 7 november 2023

Fylla, fest och bedrägerier. En juristfirma där “work hard, play hard“ är ledorden och filmen “Wolf of Wall Street” använts i utbildningssyfte. I den nya serien för Podme Dokumentär, Juristfirman, svindlaren och våldtäkten, får lyssnaren följa med in i en ljusskygg värld präglad av bluffakturor, svindlerier, extravagans och manipulation. Och allt kulminerar i en dom för våldtäkt och flera sexuella ofredanden.

Våren 2022 dyker en ovanlig rubrik upp i kvällstidningarna: “Kvinnlig jurist misstänks ha våldtagit kvinna på anrikt slott”. Samtidigt med kvinnan greps också en man – hennes partner och kompanjon.  Tillsammans drev de en juristfirma specialiserad på arbetsrätt och paret misstänks för att ha utsatt en kvinnlig anställd för grov våldtäkt. Brottet ska ha begåtts under en utbildningshelg.


I dokumentärserien får lyssnaren följa en historia som startar i ett misstänkt övergrepp men som sedan tar oss tillbaka till början av 2000-talet. Det visar sig att den misstänkta mannen levt ett händelserikt liv i Norge, med en bakgrundshistoria fylld av spektakulära bedrägerier och en omättbar jakt på uppmärksamhet. I dokumentären får lyssnaren för första gången höra mannen berätta om historien med egna ord inifrån fängelset. Han verkar inte vara särskilt bekymrad över sitt straff och inte heller över vistelsen på anstalt, som han menar är "en skitsak i sammanhanget".

Det är en svindlande berättelse om en man som levt sitt liv på gränsen och till slut går över den under mycket uppmärksammade former, säger Viktor Ahldén, journalist som har arbetat med dokumentären i drygt ett år.

I Juristfirman, svindlaren och våldtäkten berättar före detta anställda om kulturen på byrån, där rädsla och paranoia härjat i flera år innan det misstänkta övergreppet. De beskriver hur verksamheten såg ut inifrån; de uppmanades att dricka och festa, jobba dygnet runt, åka privatjet till kundmöten och överdriva såväl sina debiterbara timmar som sin erfarenhet och CV. Tidigare klienter berättar också om fakturor på hundratusentals kronor för jobb som inte utförts och ger en bild av en juristfirma som stämmer sina egna kunder.

– Den här berättelsen sticker verkligen ut, med alla sina olika lager. Vissa delar är som tagna ur en film; storskaliga svindlerier, en arbetskultur som utifrån sett upplevs som minst sagt dekadent, med privatjet och fina middagar där alkoholen flödar. Och därtill de här grova brott som begåtts. Stundom en thriller, stundom skräckfilm, säger Emilia Melgar Arnheim, dokumentärchef på Podme.

Juristfirman, svindlaren och våldtäkten har premiär på Podme den 27 april och släpps i fyra delar. Dokumentären är producerad av Tredje Statsmakten AB för Podme.

Kontakter

Emilia Melgar Arnheim